Insectengate

Er is geen enkele logische verklaring te bedenken waarom voedselproducenten opeens overal insecten in lopen te mieteren.

Ten eerste speel je als voedselproducent in op de vraag van de consument. Je doet (markt)onderzoek naar wat mensen graag zouden willen eten en daar verzin je een product omheen. Er is niemand die zit te wachten op gemalen insecten als extra ingrediënt.

Toch gebeurt het. En niet één, maar een heleboel voedselproducenten komen hier op hetzelfde moment mee op de proppen.

Ten tweede bescherm je je imago als voedselproducent/merk en ga je dus geen onnodige risico’s lopen door insecten toe te voegen aan je product met het risico op grote verliezen (of kleinere winst).

Kortom: geen enkele weldenkende producent haalt het in zijn hoofd om dit te doen, en toch doen ze het.

Een reden zou kunnen zijn dat insecten een goedkoper alternatief zijn voor een ander, duurder ingrediënt. Maar dat lijkt me sterk. Ook het argument dat het eten van insecten nu wordt genormaliseerd omdat we in de toekomst geen beter voedsel meer zullen hebben, lijkt me vergezocht. Mocht de nood echt hoog worden, dan eten we wat voorradig is. Daar hebben we geen jarenlange psychologische voorbereiding voor nodig.

Nog een argument is dat het om nieuwe technologie zou gaan; ‘het is nu mogelijk, dit wordt de nieuwe trend, dus springen voedselproducenten hier meteen bovenop.’

Ook dat lijkt me nonsens, want het is geen nieuwe technologie. Mensen aten in de jaren negentig al gefrituurde sprinkhanen op televisie.

Kortom: een logische verklaring ontbreekt volledig. Maar het is duidelijk een gecoördineerde actie. Het heeft niets met toeval te maken en deze push tot insect-als-voedsel-normalisatie valt ver buiten de common business strategies. Er zit dus een ander doel achter.

Waarom is het nodig dat mensen zich massaal met insecten gaan voeden?

Als je zegt: het is gezond! ben je af. Want het is niet gezond, en als dat wel zo zou zijn: voedselproducenten zijn helemaal niet geïnteresseerd in gezondheid.

Ook met deze #insectengate geldt:

Het klopt niet.