Na twee jaar schrijven, doorschrijven, woorden wegen, weghalen en aanvullen, het eindresultaat een half jaar in een la stoppen, uit de la halen, herschrijven, het einde veranderen, elke zin met een arendsoog bestuderen, het lettertype kiezen, de omslag maken, was de roman een feit: MATTIE MATTIE MATTIE zag officieel het levenslicht in maart 2019.

Mattie vindt bij toeval een oude polaroid waar ze als klein meisje opstaat. Vrolijk lachend op de schouders van een man die haar vader moet zijn. Een man die ze nooit heeft gekend. Geen enkele herinnering aan heeft.

Haar moeder zwijgt als het graf over haar verleden, dus gaat ze samen met de overburen en haar nieuwe vriend op onderzoek uit.

Ze probeert haar familiegeschiedenis te reconstrueren, en komt uit bij een camping in de Pyrenee├źn, genaamd La Montagne Grunn; De Groningse Berg.

Daar vindt ze echter niet waar ze naar op zoek is. Integendeel.

MATTIE MATTIE MATTIE is behalve een spannende en humoristische speurtocht ook een ode aan de Grunobuurt. De Groningse wijk achter het treinstation waar ik ben opgegroeid, en die nu alleen nog in naam bestaat. Op een paar huizen na, is alles inmiddels platgegooid en zijn er hoge appartementen voor in de plaats gekomen. De roman – die zich afspeelt in 1996 – is niet biografisch, maar ik heb wel een klein literair standbeeldje willen oprichten voor mijn geboortegrond.

Bestel het boek direct via Brave New Books.