Marcel van Roosmalen kan niks. Marcel van Roosmalen kan niks en ik weet zeker dat Marcel van Roosmalen dat zelf ook vindt. Ik heb nu in twee zinnen al drie keer de naam van Marcel van Roosmalen genoemd, want dat doet Marcel van Roosmalen zelf ook altijd. Als hij een column schrijft over iemand, dan moet de naam van diegene in elke zin terugkomen, want anders is het geen column van Marcel van Roosmalen.

Marcel van Roosmalen, ik zei het al, kan niks. Dat komt omdat Marcel van Roosmalen alles met tegenzin doet. Zijn radiocolumn schrijven, zijn column voor de radio voorlezen, boeken schrijven, reportages maken, zelfs zich opwinden over Angela de Jong doet Marcel van Roosmalen met tegenzin.

Marcel van Roosmalen houdt namelijk niet van opwinding. En al helemaal niet in combinatie met Angela de Jong. Inmiddels bestaan de columns van Marcel van Roosmalen voor 80% uit Angela de Jong, maar dat zegt volgens Marcel van Roosmalen niets.

Marcel van Roosmalen werd gevraagd voor de presentatie van Op1. U weet wel, dat late praatprogramma van de publieke omroep waar geen hond naar kijkt omdat Marcel van Roosmalen het niet presenteert. Marcel van Roosmalen had – met tegenzin – een pilot opgenomen waarvan fragmenten bij De Wereld Draait Door werden vertoond. Tot grote hilariteit van het publiek en de rest van Nederland, maar niet bij Marcel van Roosmalen. Want Marcel van Roosmalen kent het woord hilariteit niet.

Bij Marcel van Roosmalen is alles ‘hm’, ‘mwoa’, ‘zo’ of ‘nou’. Elk woord heeft bij voorkeur één lettergreep en wordt met een zucht uitgesproken. Elk woord is er eigenlijk al een teveel. Bij elke zin denk je: is dit het, of komt er nog iets? Maar het wachten wordt iedere keer beloond: als een monotone boemeltrein puft Marcel van Roosmalen zich van woord naar woord, zin naar zin, punt naar punt, tot alles gezegd is wat er gezegd moet worden.

Marcel van Roosmalen is Maarten van Rossem op 33 toeren. Marcel van Roosmalen is de Nederlandse Steven Wright, maar wie in Nederland heeft er wel eens van Steven Wright gehoord? Niemand. Daarom is Steven Wright de Amerikaanse Marcel van Roosmalen – dan heeft u een beeld.

Marcel van Roosmalen kan niks, maar doet alles. En dat is juist zo prachtig. Iemand die, in tegenstelling tot omhooggevallen AD-televisierecensenten, geen opsmuk nodig heeft. Als Angela de Jong een krentenbol is, is Marcel van Roosmalen een oude, zelfgebakken snee volkorenbrood die verkruimelt waar je bij staat.

Het maakt Marcel van Roosmalen niet uit waar hij zit. Of het nou Radio 1 is, bij Matthijs van Nieuwkerk, of in een voetbalpraatprogramma, het is overal even vreselijk. Marcel van Roosmalen geeft zijn mening, recht voor zijn raap, en verlaat de studio in complete verwarring, omdat het voltallige publiek toevallig op exact hetzelfde moment als toen Marcel van Roosmalen aan het woord was, de slappe lach kreeg.

Ik heb het verkeerd gezien. Het is niet zo dat Marcel van Roosmalen niks kan, integendeel. Marcel van Roosmalen kan alles, als het maar op z’n Marcel van Roosmalens is.