De reïncarnatie van Theo Von

Het is 2018 en je bent geen standup comedian als je niet ook een podcast hebt. Joe Rogan, Joey Diaz, Bryan Callen, Jimmy Dore; dit zijn de pioniers van een soort talk radio 2.0. In een kleine ruimte, met een gigantisch portret van Chris Farley aan de muur, met luidruchtige buren die een regendans aan het uitvoeren zijn, neemt rising star Theo Von zijn podcast op, getiteld ‘This Past Weekend’.

In aflevering 112 schuift collega-comedian en 21st century hippy Duncan Trussell aan – door Theo meteen omgedoopt tot de ‘Orwelliaanse Jimmy Buffet’.

Bullshit jobs

In het begin gaat het over het boek dat Duncan momenteel aan het lezen is: ‘Bullshit Jobs’ van David Graeber. Een uiteenzetting over banen die niet nodig zijn. Niets bijdragen. Banen waarvan iedereen – van werknemer tot werkgever – weet dat ze ‘bullshit’ zijn, maar waarover iedereen in commissie net doet alsof ze belangrijk zijn.

Je eerste ingeving is waarschijnlijk: dat is makkelijk geld verdienen. Maar het vergt een mentale inspanning die je uiteindelijk ten gronde richt.

Gevoelens

Theo en Duncan hebben het verder over het schoolsysteem dat zijn beste tijd gehad heeft. Over population control; wie zich wel en niet zouden mogen voortplanten. Over de TSA (de Amerikaanse luchtvaartbeveiliging), oftewel security theatre. Over Alexa, en de aanstaande cyberrevolutie.

Maar ook over gevoelens.

In 1998 maakte punkband Lagwagon er nog grapjes over, getuige de titel van hun vijfde album, ‘Let’s Talk About Feelings’. Het heeft twintig jaar geduurd, maar gevoelens zijn eindelijk bespreekbaar. Theo en Duncan zijn twee mannen die, zonder flauwe grapjes, over hun gevoelsleven durven te praten.

Spiritual awakening

Theo had een drankprobleem, maar is alweer twee jaar sober dankzij het bekende ‘twelve-step program’. Dankzij deze methode kwam hij erachter dat hij überhaupt gevoelens hád. Dat wil zeggen: dat zijn gevoelens niet in zijn hoofd zaten; niet werden gecreëerd door zijn gedachten. Theo: ‘It was almost like a spiritual awakening’.

Duncan noemt het een ‘rebirth’. Reïncarnatie, maar dan gedurende het leven.

Theo vertelt dat hij doorkreeg dat je persoonlijkheid, je identiteit, slechts een ‘wrapping’ is: cadeaupapier waar je ware zelf in verpakt zit. Zelfs de naam Eckhart Tolle valt – als iemand waar Theo’s moeder vroeger vaak naar luisterde.

Duncan is een graag geziene gast in de Joe Rogan Experience, maar lijkt op spiritueel en filosofisch niveau beter te boteren met Theo. Deze podcast was hun eerste kennismaking en smaakt naar meer.