Checklist voor de eerste date

Stel je voor: je hebt iemand ontmoet. Op een datingsite, Tinder, je werk, in de trein, het café, je vrienden hebben een blind date voor je geregeld, of Yvon Jaspers staat opeens op de stoep met een leuke boer(in). Dan is de vraag: wat ga je doen op de eerste date?

De meeste eerste dates vinden ‘s avonds plaats. Aan een tafeltje in de kroeg, al dan niet in combinatie met een bioscoopje. Dit is zo ongeveer de slechtst denkbare locatie op het slechtst denkbare tijdstip.

Het doel van de date

Het doel van de eerste date is tegelijkertijd algemeen bekend en top secret. De voornaamste reden van het afspraakje is om te kijken of er aantrekkingskracht is, zowel van jouw kant als van de ander. Aantrekkingskracht is echter iets ongrijpbaars. Het is er of het is er niet. In minder dan een minuut weten we: ja.

Of: nee.

Nadat we vlinders, kriebels of een andere hormonale schommeling hebben geconstateerd, gaan we over naar fase twee. Aantrekkingskracht is leuk, maar passen jullie bij elkaar? Dit is een vraag die jaren onbeantwoord kan blijven. Het is namelijk erg moeilijk om objectief te blijven als lustgevoelens continu om aandacht vragen.

Het beste moment voor objectiviteit is op de eerste date. Je hebt nog niets te verliezen. Er zijn geen ingeslepen patronen. Alles ligt open.

Informatie verzamelen

We willen informatie verzamelen. Want we denken dat informatie over iemands verleden ons iets belangrijks of bruikbaars vertelt. We praten praten praten. Je vraagt, er komt een antwoord, er ontstaat een gesprek, het gesprek stokt, er komt een vraag, en zo praten we wat af. Praten is, hoe gek het ook klinkt, de slechtste manier om iemand te leren kennen. Helemaal als we het ‘s avonds doen, in een kroeg, zittend, met alcohol als smeer- en verdovingsmiddel.

Het is de Nederlandse manier van daten, waarschijnlijk ontstaan uit puur praktisch oogpunt. Met een avondmaaltijd in je buik, plus drank, plus zittend, in een warme ruimte. Vier ingrediënten voor de meest inefficiënte cocktail die je kunt bedenken.

Met praten krijg je: een reeks feitjes (leeftijd, geboorteplaats, studie, hobby’s, reisverslagen) en je ontdekt of de wijze waarop iemand praat je aanspreekt. Toon, tempo, simpel of ingewikkeld taalgebruik. Is dit essentiële informatie? Maakt het uit waar iemand is opgegroeid? Of ze olifantbeeldjes verzamelt? Naar China is geweest?

Actie!

Nee, de beste manier om iemand te leren kennen is tijdens een activiteit. (Ja, seks is een activiteit, maar dat bedoel ik niet.) Tijdens een actie zie je hoe iemand zich gedraagt. Hoe iemand reageert op anderen, situaties, spontane of stressvolle gebeurtenissen. Hoe probleem- of oplossingsgericht iemand in het leven staat. Hoeveel ruimte iemand inneemt en iemand anders gunt. Is iemand vrijgevig? Empatisch? Flexibel? Lenig van geest? Dapper? Is het een doorzetter, afhaker, drama-queen of depri-king?

Dit kom je niet te weten op een barkruk met een glas bier, op een tijdstip dat je normaal gesproken in bed ligt. Dit kom je alleen (of althans véél sneller) te weten in een energieke situatie, met een helder, wakker hoofd.

Checklist

  • Zorg ervoor dat je voor de eerste date een activiteit uitzoekt. Dat kan een spel zijn, project, hindernisbaan, speurtocht, paintballen of een survivalweekend. Weekend? Ja, weekend. Waarom niet?
  • Zorg ervoor dat de activiteit een fysieke uitdaging is. Er moet gezweet worden. De geur van zweet en lichaamsgeur kan aantrekken of afstoten, dát is informatie waar je iets aan hebt.
  • In een relatie ben je een team. Wees daarom een team op de eerste date. Een activiteit waarin je moet samenwerken is perfect.
  • Val tijdens stille momenten niet terug in geijkte eerste date praatjes. Laat je small talk thuis.
  • Laat jezelf zien. Hou niet bij voorbaat te veel rekening met de ander. Je bent een team, maar dat betekent niet dat je jezelf moet wegcijferen.
  • Zorg voor voldoende: buitenlucht, actie, puzzels, intensiviteit.
  • Verboden voor: alcohol.