Over een paar weken staat de klok weer op nul en begint alles van voren af aan. Het enige verschil is dat we een ander cijfer achter het jaartal zetten, en net doen alsof we met een schone lei beginnen. Die fictieve lei is de reden dat de Goede Voornemens zijn bedacht. Wat individuele personen kunnen, kan het land ook. Hierbij mijn negen suggesties.
Geen routinewensen meer over de toonbank
Caissières van grote en middelgrote concerns krijgen via hun managers en afdelingshoofden de instructie om ‘de klant’ te bedelven onder een hele rits zogenaamd gemeende wensen. Als je als vaste klant weleens een praatje maakt met de caissière, is hier niks mis mee. Maar meestal is het zielloze routine. Een vastgelopen grammofoonplaat. Uitgesproken met een dode blik in de ogen. Best Nederland, bespaar mij deze neppe uitwisselingen van beleefdheden. Geef de caissière de ruimte om zichzelf te zijn. Robots zijn er al genoeg.
Trein-meelopers krijgen een boete
Je staat op het perron te wachten. Daar verschijnt de trein, die als een worm het station binnenglijdt. Er ontstaat een heleboel reuring. Terwijl de trein nog langs het perron rolt, komen de trein-meelopers in actie. Mensen die als een kip zonder kop een (veel te snel) voorbijgaande deur achterna lopen. Alleen maar om als eerste voor die ene deur te eindigen als de trein stilstaat. Wat nooit lukt. Best Nederland, beboet in het vervolg dit infantiele gedrag.
Wasmachine krijgt een reboot
Hij is loodzwaar, veel te groot, gebruikt een aanzienlijke hoeveelheid water en elektriciteit, is per beurt gemiddeld twee uur bezig, maakt een rotlawaai, en om nou te zeggen dat je kleding er écht veel schoner uitkomt, nou nee. De wasmachine. Wat een onding. Feitelijk doet ‘ie niets meer dan textiel rondwalsen zonder naar de vlekken te kijken. En je sokken stiekem op te eten. Handwas is sneller, effectiever en milieuvriendelijker. Maar ja, ook intensiever. Het wordt tijd voor iets ertussenin. Iets handzaams, snels en slims. Dan kunnen we de huidige wasmachine naar het rijk van de stoomtrein, kolenkachel en typemachine afvoeren. Best Nederland, zo moeilijk kan dat toch niet zijn?
We reageren niet meer op Trump
Het is sinds de zomer van 2015 een dagelijks terugkerend fenomeen: Trump. The Donald. In het bijzonder zijn tweets die hij schrijft met de bedoeling zoveel mogelijk aandacht te genereren en dat lukt iedere keer. Ook in Nederland. Er zijn nog steeds talloze Nederlandse twitteraars die op hem reageren. Alsof hij zijn mentions überhaupt leest. Best Nederland, zullen we gewoon stoppen met het zinloos reageren op de 45e president van de Verenigde Staten?
Sinterklaasdiscussie
De zwartepietdiscussie gaat niet meer weg. Maar waar blijft de Sinterklaasdiscussie? Terwijl de goedheiligman (de naam alleen al) het toonbeeld is van het tegennatuurlijke systeem waarin we zitten. Het systeem waarin macht wordt verheerlijkt. Sinterklaas, die verdacht veel op een paus lijkt, staat symbool voor het patriarchaat, de kerk, verering van een oude man met baard. Een man ook die je voor 100% kunt vertrouwen. Best Nederland, zet naast zwarte piet ook Sinterklaas op de agenda als discussiepunt.
Geen zoenmeisjes meer
Na afloop van een speech, lezing, cabaretvoorstelling of wielerkoers, wordt er een meisje naar voren geschoven om de prijs, het cadeau en een bos bloemen uit te reiken. Inclusief een paar zoenen. Het meisje – vaak in de stagiair-leeftijd – wordt hierdoor verplicht door een leidinggevende, dat kan niet anders. Hoeveel meisjes melden zich spontaan aan om wildvreemde mannen te zoenen? Het is een gebruik dat erin is geslopen, dat je laat opknappen door een vrouwelijke stagiair die geen nee durft te zeggen. Best Nederland, afschaffen die handel.
Varkensboeren krijgen een reality check
Onlangs werd in Nieuwsuur een varkensboer geïnterviewd die zijn beklag deed over de aantijgingen die hij naar zijn hoofd kreeg. Mensen zouden allerlei leugens verspreiden om de varkenshouderij in een kwaad daglicht te zetten. Zo ging het gerucht dat de varkens van deze varkensboer in veel te kleine hokken op elkaar gepakt zaten. Onzin, vond hij, terwijl hij liet zich interviewen in zijn schuur. Een schuur waar zijn varkens in veel te kleine hokken op elkaar gepakt zaten. Ze zien het dus echt niet, varkensboeren. Ze hebben een blinde vlek, zitten in een farmer’s bubble, waardoor ze niet meer objectief naar hun eigen handelen kunnen kijken. Best Nederland, geef de varkensboeren een reality check.
Wintertijd wordt afgeschaft
Ieder halfjaar de klok verzetten is tegenwoordig al net zo onzinnig als een wasmachine – en dat wil wat zeggen. Het bioritme van mens en dier wordt verstoord, om maar iets te noemen, maar de politiek blijft Oost-Indisch doof. Er wordt af en toe een petitie gestart, maar die richt zich meestal op het afschaffen van de zomertijd. Dat is zogenaamd de ‘echte’ tijd. Larie, natuurlijk. Alles loopt beter op de zomertijd, dus de wintertijd mag bij het grofvuil. Best Nederland, en de rest van Europa, kom uit jullie winterslaap.
Een bedrijf is geen persoon
We weten dat een bedrijf geen persoon is, maar toch doen we net alsof. Vooral nieuwsprogramma’s en social media hebben er een handje van. Bijvoorbeeld: een journalist van de Volkskrant schrijft een artikel. Voor je het weet, verschijnen er allerlei commentaren met zinnen als ‘De Volkskrant roept op tot…’ of ‘De Volkskrant vindt…’ Nee! Kranten, bedrijven, merknamen VINDEN NIKS. Bedrijven zijn niet blij of verdrietig, hebben geen menselijke eigenschappen. Best Nederland, een bedrijf is een bedrijf; een naam op een pui, meer niet. Een persoon is een persoon. Haal die twee dingen niet door elkaar.